Így főztem anyátokkal

Krumpli főzés

 

 

főtt krumpli

Sós vízben főtt krumpli:

Készíts elő egy lábast amiben fogod főzni a krumplit, tegyél bele hideg vizet. A burgonyát zöldséghámozóval, vagy késsel pucold meg (az újkrumplit elég csak jó alaposan megdörzsölni), vágd össze olyan formára amelyet a recept kíván. (Azért jó ha egyből összevágod, mert jobban látni a mennyiséget.) Tedd bele a vízbe. Ha ezzel kész vagy mosd meg jó alaposan a krumplit váltot vízzel, utána minél melegebb vizet tegyél rá, de csak annyit, hogy épphogy ellepje. Sózd meg, tegyél rá fedőt és nagylángon kezd főzni. (A sótlan vízben főtt krumpli ízetlen lesz.)Ha felforrt a víz akkor vedd lejjebb a lángot, a fedőt igazítsd féloldalasra. Kiskéssel tudod ellenőrizni megfőtt-e a krumpli. Ha kész akkor zárd el a lángot.

Így szűrd le a krumplit

A fedőt úgy tedd a lábasra, hogy legyen egy kis rés ahol a víz ki tud folyni, de a krumpli nem esik ki a lábasból. Két konyharuhát úgy tegyél a fedőre, hogy a takard le azt a részt ami feléd esik nehogy a forró gőz megégessen, és az edény fülét meg tud fogni a rongyokkal. Nyisd ki a hideg vizet, és öntsd le a krumpliról a vizet. Leírva bonyolultnak tűnik, de valójában egy mozdulat az egész. Ha ez nehézkes neked akkor tésztaszűrőbe is öntheted a krumplit.

 

héjában főtt krumpli

Héjában főtt krumpli

Nagyjából azonos méretű krumplikat válogass, hogy egyszerre főjenek meg. Mosd meg a burgonyákat, szurkáld meg hústűvel (hamarabb megpuhul, és a sót is jobban magába szívja), meleg vízbe tedd oda főni, sózd meg. Ha felforrt a víz akkor vedd lejjebb a lángot, a fedőt igazítsd féloldalasra. Kiskéssel tudod ellenőrizni megfőtt-e a krumpli. Ha kész akkor zárd el a lángot. A fedőt úgy tedd a lábasra, hogy legyen egy kis rés ahol a víz ki tud folyni, de a krumpli nem esik ki a lábasból. Két konyharuhát úgy tegyél a fedőre, hogy a takard le azt a részt ami feléd esik nehogy a forró gőz megégessen, és az edény fülét meg tud fogni a rongyokkal. Nyisd ki a hideg vizet, és öntsd le a krumpliról a vizet. Leírva bonyolultnak tűnik, de valójában egy mozdulat az egész. Ha ez nehézkes neked akkor tésztaszűrőbe is öntheted a krumplit.

 

facebook-icon-logo-vector Nézd meg a Facebook oldalamat is!

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Sándor Dékány says: (előzmény @Katalin Borbely)

    Anno úgy kezdtem programozni hogy le volt irva.. üssem le az “a” billentyüt és a képernyő bal belső sarkában megjelenik az “a” karakter.. később nem futotta még svga monitorra.. egy cga monitorom volt.. és nem tudtam a windows 3.1 et telepiteni.. mert a minimum gépigényhez kell a monitor.. de tetszett az aknakereső játék.. megírtam magamnak.. nem volt olyan szép.. de müködött.. MINDEN AZ ALAP.. valószínű kismillió alap van.. amihez te félkegyelmű lehetsz..

  2. ati1972@freemail.hu says:

    Nem félkegyelműeknek, hanem kezdőknek. Nem születik mindenki fakanállal a kezében, ezt a szakácskönyvek is sokszor elfelejtik…
    Volt elképzelésem a krumplifőzésről, de jó volt itt megerősítést kapni a lépésekről. Nekem hasznos volt, köszönöm!

  3. Katalin Borbely says:

    Ezt félkegyelmüeknek szántad ?


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!