Nagyon sok családban ez az első számú kedvenc étel (nálunk is) ezért választottam elsőnek ezt a receptet.Természetesen nem csak sertés húst lehet így elkészíteni, hanem csirkét, halat,pulykát stb. Sokféle zöldséget is szoktak panírozni pl. gombát, patisszont stb. stb.,de azért a hús az igazi.
1.Ha hosszú a hajad fogd össze!
2.Kézmosás
3.Kötény
4.A konyhában elpakolni ( Hidd el könnyebb tiszta, rendes konyhában dolgozni!)
5.A hozzávalókat kikészíteni
Hozzávalók: sertés karaj, liszt (én zabpehely lisztet használok, mert egészségesebb, és finom ropógos lesz a bunda, de senki nem veszi észre, hogy nem fehér lisztből készült a panír), tojás, pici tej a tojásba, prézli (zsemlemorzsa), a sütéshez zsiradék (olaj, zsír, kókuszolaj stb.)
A húst ha nagyon vastag érdemes kicsit kiklopfolni. Ehhez tedd a húst egy tiszta zacskóba (Lehet kapni úgynevezett uzsonnás zacskót, általában a fóliák mellett van. Érdemes beszerezni, mert sokszor szükség lehet rá), egy olyan vágódeszka alá amit csak nyers húshoz használsz, tegyél minél több konyharuhát, és így zacskón keresztül klopfold ki a húst. ( A zacskó azért kell, hogy a húslé ne fröcsköljön szanaszét). Ha ez kész sózd be, tedd félre egy kicsit.
Készítsd elő a panírozáshoz a kellékeket. Egy mélytányérba üss bele két tojást, pici tejet (kb két evőkanállal) és egy csipet sót kicsit verd fel a tojást, épp csak addig amíg a sárgája szét törik, és egyszínű sárga lesz az egész. Egy lapos tányérba szórj prézlit. Készíts elő még két lapos tányért.
2 evőkanál lisztet szórj egy tiszta zacskóba, és tegyél bele 3-4 szelet húst. Jól rázd össze, hogy mindenhol lisztes legyen. (Ez a módszer azért jó, mert kevesebb liszt ragad a húsra, és egyszerre több hússal lehet „dolgozni”). Tedd az egyik üres tányérra, és folytasd a lisztezést (ha van még húsod). Ha kész vagy ezzel a zacskót dobd ki. A megmaradt lisztet már nem lehet semmire felhasználni, így az is kuka.
Ezután rakd a tojásba a husikat, és utána prézlibe forgasd meg, ütögesd le a felesleget, és tedd ki az üres tányérra. A tojásba épp csak forgasd meg a húst, és azonnal tedd át a zsemlemorzsába, mert „elázik” a bunda. Én úgy szoktam csinálni, hogy a tányéron szétterítem a prézlit, utána a kezembe veszek egy keveset, és ha a villával átemeltem a húst akkor a kezemben lévő zsemlemorzsát rászórom és kész is.
Ha kész vagy az összes husival és maradt még tojás és prézli, akkor keverd össze őket, és ezt is ki lehet sütni. (Mi ezt „műhúsnak” hívjuk) Egyébként ezeket a maradékokat sem lehet eltenni. Ha ezzel kész vagy gyorsan mosogasd el a kiürült tányérokat, és söpörj össze. Kezdődhet a sütés!
Vegyél elő egy serpenyőt lehetőleg teflont, vagy kerámiát. Tegyél bele annyi olajat, hogy a serpenyő alját beterítse, és kb fél ujjnyi „magas” legyen. Kezd el melegíteni nagy lángon. Az edény vastagságától függ, hogy milyen gyorsan melegszik. Ha elég meleg, (ezt úgy tudod ellenőrizni, hogy óvatosan fölé rakod a tenyered, és érzed a hőt) akkor rakd bele a husikat.Ha nem elég meleg a zsiradék akkor csak magába szívja az olajat ,és nem lesz finom. Érdemes a” műhússal” kezdeni, hogy el tud mosni közben a tányért. Készíts ki egy lapos tányért amire papírtörlőt vagy szalvétát teszel. Erre kell kiszedni a megsült húst.
Sütés: Amíg berakod a serpenyőbe a husikat addig nagy lángot használj, ha teleraktad a serpenyőt akkor állítsd közepes lángra. Ha nagylángon sütöd akkor megég, de nem sül át, ha kislángot használsz akkor felszívja az olajat, és nem sül meg. Sütés közben végig ott kell állni a serpenyő mellett, és néha igazítani kell a hőfokon, és ha kevésnek találod az olajat még önthetsz hozzá. Amikor úgy látod, hogy már van egy kis színe az alsó résznek fordítsd meg a husikat. A teflon és a kerámia edényekbe nem szabad fémmel belenyúlni, ezért használj fából, szilikonból, vagy műanyagból készült eszközöket. Nekem van egy szilikonos „csipeszem” amivel könnyedén meg tudom forgatni a húsokat. A serpenyő fülét úgy forgasd, hogy ne legyen útban, és ne menj neki. A husikat nem kell sötét barnára sütni ,mert úgy nem finom, és kiszárad. Ha szép színűek akkor (pár perc alatt kész) szedd ki a papírtörlős tányérra, és mehet a következő adag a serpenyőbe.Ha már sül a következő adag, akkor amit kiszedtél annak a tetejéről is itasd fel a zsíradékot, utána tedd át egy másik tálra. Ha sokat kell sütnöd akkor úgy tudod melegen tartani, hogy a sütőt felmelegíted jó melegre, és ha elég meleg, kikapcsolod. A kész ételt berakod a meleg sütőbe ott meleg marad, de már nem sül tovább. Ha kész vagy a sütéssel akkor zárd el a lángot, tedd át egy másik platnira a serpenyőt, és fedővel takard le, hogy a forró zsiradék ne párologjon. Ezután nézd meg nem spriccelt-e ki az olaj a földre? Ha igen mosd fel gyorsan, hogy ne hord szét a lakásba a „ragacsot”.
Ha kihűlt a zsiradék akkor én tölcséren keresztül egy üvegbe szoktam önteni az olajat, és amikor megtelik a flakon akkor elviszem a benzinkútra. A használt sütő olaj veszélyes hulladék, tönkre teszi az élő vizet, ezért nem szabad a lefolyóba önteni!(Sajnos így is kerül valamennyi belőle a vízbe, de legalább töredéke, mintha az egészet oda önteném.) A mosogatás előtt a serpenyőt papír törlővel kitörlőm, és utána a szivacs sima felével elmosom. Teflon és kerámia edényt nem szabad dörzsölni!
Lehet, hogy kicsit macerásnak tűnik ahogy leírtam, de ha megtanulod ezeket a fortélyokat fel sem fog tűnni, hogy mennyi mindenre kell figyelni.
Ha panírozol húst akkor érdemes többet csinálni, mert nyersen egyesével folpackba csomagolva be lehet tenni a mélyhűtőbe, és legközelebb 10 perc alatt kész a finom rántott husi. Lehet kapni mélyhűtő zacskót, amire lehet írni. Egy ilyenre írd rá a dátumot, és hogy rántott hús, és mehet a mélyhűtőbe.
A husihoz köret is jár. Én ezek közül szoktam válogatni:
-első számú kedvenc a sültkrumpli, ehhez vegyes salátát is szoktam kínálni (joghurtos vagy mézes-mustáros szósszal illetve dióolajjal meglocsolva)
Jó étvágyat!
Kedves Györgyi!
Nagyon tetszik a blogod! Szeretem a részletes leírásokat