Tudtad, hogy a világon kb. 80 ezer rizsfajta létezik? Mostanában nálunk is egyre több félét lehet kapni. Érdemes körültekintően vásárolni. Másfajta rizs kell például köretnek, rizottónak desszertnek vagy sushinak. Általában a speciális rizsek csomagolásán feltüntetik, hogy mire használható az a rizs. Ha nincs ráírva semmi, akkor köretnek biztos jó. Én vagy sima, fényezetlen A minőségű, vagy jázmin rizst veszek. A gyors rizst nem szeretem, mert nem tudom ellenőrizni, hogy megfőtt-e?
Kezdődjön a főzés!
1.Ha hosszú a hajad fogd össze!
2.Kézmosás
3.Kötény
4.A konyhában elpakolni (Hidd el könnyebb tiszta, rendes konyhában dolgozni!)
5.A hozzávalókat kikészíteni
Rizs főzés 1.
A leggyakoribb elkészítési mód az úgynevezett piláf: ehhez négy adaghoz egy 2,5 dl-s bögrébe vagy pohárba kimérem a rizst.
Tésztaszűrőben folyóvíz alatt alaposan megmosom. Közben két bögre vizet (a rizs kétszeresét) felforralok. Egy lábasban kevés zsiradékot melegítek ebbe teszem a lecsepegtetett rizst kicsit pirítom, utána ráöntöm a forró vizet, megsózom, és ráteszem a fedőt, leveszem a lángot. Rizs fajtától függ hány percig kell főzni. Ha felszívta a vizet akkor félreteszem, letakarom egy konyharuhával, és pár percig hagyom gőzölni.
A másik elkészítési mód
Ez sokkal egyszerűbb! Egy fazékba meleg vizet teszek és elkezdem melegíteni nagy lángon. Amíg a víz melegszik kimérem mennyi rizst szeretnék főzni. Tésztaszűrőbe teszem, és hideg folyóvízben megmosom. Ha felforrt a víz megsózom, lejjebb veszem a lángot és beleteszem a rizst. Időnként megkeverem, és néha megkóstolom. (A tésztaszűrőbe teszek pár szemet, és hideg víz alá tartom, így nem égeti meg a szám.) Amikor megfőtt kinyitom a hideg vizet,(azért, hogy a pára ne csapja meg az arcom), tésztaszűrőbe leszűröm a kész rizst, és egy edénybe teszem.
Ha kukoricás rizst szeretnék, akkor egyszerűen kibontok egy kicsi doboz csemege kukoricát, csap fölött tésztaszűrőbe öntöm, és ha lecsöpögött a leve belekeverem a rizsbe.
A rizi-bizi hasonlóan készül, csak borsót teszek a rizshez.
Néha csinálok gombás rizst. Ehhez a megmosott gombát (én csiperkét szoktam használni, mert azt a legkönnyebb beszerezni) apró darabokra vágom, és kevés zsiradékon megpárolom. Ha meleg az olaj akkor beleteszem a gombát, és megkeverem. Kicsit megsózom, és fedőt teszek rá.(Ha megsózod a gombát akkor levet ereszt.) Néhány perc múlva leveszem a fedőt, és úgy párolom tovább amíg a leve elfő. Ha kész összekeverem a rizzsel, vagy csak mellé kínálom, mert nem mindenki szereti a gombát.
Ha belekeverem akkor elég 10-15 dkg gomba, ha mellé teszem akkor 35-40 dkg kell. Olyan is előfordul, hogy csak gombát eszek a húshoz ilyenkor még többet szoktam csinálni.
Nézd meg a Facebook oldalamat is!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: