Így főztem anyátokkal

Rizs

 

Tudtad, hogy a világon kb. 80 ezer rizsfajta létezik? Mostanában nálunk is egyre több félét lehet kapni. Érdemes körültekintően vásárolni. Másfajta rizs kell például köretnek, rizottónak desszertnek vagy sushinak. Általában a speciális rizsek csomagolásán feltüntetik, hogy mire használható az a rizs. Ha nincs ráírva semmi, akkor köretnek biztos jó. Én vagy sima, fényezetlen A minőségű, vagy jázmin rizst veszek. A gyors rizst nem szeretem, mert nem tudom ellenőrizni, hogy megfőtt-e?

 

Rizs

Kezdődjön a főzés!

1.Ha hosszú a hajad fogd össze!

2.Kézmosás

3.Kötény

4.A konyhában elpakolni (Hidd el könnyebb tiszta, rendes konyhában dolgozni!)

5.A hozzávalókat kikészíteni

Rizs főzés 1.

A leggyakoribb elkészítési mód az úgynevezett piláf:WP_20160126_10_15_16_Pro ehhez négy adaghoz egy 2,5 dl-s bögrébe vagy pohárba  kimérem a rizst.

Tésztaszűrőben folyóvíz alatt alaposan megmosom. Közben két bögre vizet (a rizs kétszeresét) felforralok. Egy lábasban kevés zsiradékot melegítek ebbe teszem a lecsepegtetett rizst kicsit  pirítom, utána ráöntöm a forró vizet, megsózom, és ráteszem a fedőt, leveszem a lángot. Rizs fajtától függ hány percig kell főzni. Ha felszívta a vizet akkor félreteszem, letakarom egy konyharuhával, és pár percig hagyom gőzölni.

A másik elkészítési mód

Ez sokkal egyszerűbb! Egy fazékba meleg vizet teszek és elkezdem melegíteni nagy lángon. Amíg a víz melegszik kimérem mennyi rizst szeretnék főzni. Tésztaszűrőbe teszem, és hideg folyóvízben megmosom. Ha felforrt a víz megsózom, lejjebb veszem a lángot és beleteszem a rizst. WP_20160126_08_59_44_Pro Időnként megkeverem, és néha megkóstolom. (A tésztaszűrőbe teszek pár szemet, és hideg víz alá tartom, így nem égeti meg a szám.) Amikor megfőtt kinyitom a hideg vizet,(azért, hogy a pára ne csapja meg az arcom), tésztaszűrőbe leszűröm a kész rizst, és egy edénybe teszem.

Ha kukoricás rizst szeretnék, akkor egyszerűen kibontok egy kicsi doboz csemege kukoricát, csap fölött tésztaszűrőbe öntöm, és ha lecsöpögött a leve belekeverem a rizsbe.

A rizi-bizi hasonlóan készül, csak borsót teszek a rizshez.

Néha csinálok gombás rizst. Ehhez a megmosott gombát (én csiperkét szoktam használni, mert azt a legkönnyebb beszerezni) apró darabokra vágom, és kevés zsiradékon megpárolom. Ha meleg az olaj akkor beleteszem a gombát, és megkeverem. Kicsit megsózom, és fedőt teszek rá.(Ha megsózod a gombát akkor levet ereszt.) Néhány perc múlva leveszem a fedőt, és úgy párolom tovább amíg a leve elfő. Ha kész összekeverem a rizzsel, vagy csak mellé kínálom, mert nem mindenki szereti a gombát.

Ha belekeverem akkor elég 10-15 dkg gomba, ha mellé teszem akkor 35-40 dkg kell. Olyan is előfordul, hogy csak gombát eszek a húshoz ilyenkor még többet szoktam csinálni.

facebook-icon-logo-vector Nézd meg a Facebook oldalamat is!

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!