Nagyon sok családban szinte “kötelező” vasárnap valamilyen hús- leves. Most a sertéscsontból (orja) készült levest írom le. Apám úgy tudta főzni ezt a levest, hogy a nagy fazék aljára le lehetett látni. Mi úgy hívtuk “celofán leves”. Nekem még nem sikerült ilyen szép, tiszta levest főznöm sertés csontból,de az íze azért ennek is nagyon jó!
1.Ha hosszú a hajad fogd össze!
2.Kézmosás
3.Kötény
4.A konyhában elpakolni (Hidd el könnyebb tiszta, rendes konyhában dolgozni!)
5.A hozzávalókat kikészíteni
Hozzávalók:Sertés húsoscsont (szerintem a tarjacsont a legfinomabb,mert szaftosabb de lehet karajcsont is ez kicsit szárazabb).
Zöldségek: Legalább hét féle legyen! Az alap 5-6 szál sárgarépa,1-2 fehérrépa, kis darab zeller,1 fej vöröshagyma (én krumplit is teszek bele mindig). Ezenkívül lehet karalábét, kis darab kelkáposztát, paprikát (nem csípőset), paradicsomot, fokhagymát is beletenni.Ezen kívül lehet fűszerezni szerecsendióval, sáfrányos szeklicével (ezt a fűszert teatojásba szoktam tenni, és csak belelógatom a levesbe), kurkumával (ettől szép sárga lesz a leves). Ezeket a fűszereket a főzés végén kell beletenni, de el is lehet hagyni.
Elkészítés: A húst egy nagy fazékba annyi hideg vízzel, hogy bőven ellepje, de maradjon még hely a fazékban nagy lángon fedő alatt felteszem főni, de nem sózom meg! Ha felforrt leszedem a habot róla. Ez fontos, hogy ne legyen zavaros a leves!
Amíg melegszik a hús megpucolom a zöldségeket.
Egy tálba hideg vizet teszek, és abba rakom a tisztított zöldségeket. A répákat hosszában félbe vágom, ha vastagabb, akkor még egyszer. A krumplit attól függ mekkora csak félbe vágom. A vöröshagymának csak a legkülső héját szedem le, még maradjon rajta a barnás részből is attól lesz szép színe a levesnek. A zellert és a karalábét is nagyobb darabban rakom bele. A paprikát, paradicsomot csak megmosom. A fokhagymát megpucolom, a kelkáposztát összekötözőm fehér cérnával, hogy ne essen szét főzés közben. Ha kész az összes zöldség akkor folyóvíz alatt megmosom őket.
Ha felforrt a leves, kislángra veszem, leszedem a habját, megsózom, teszek bele egész fekete borsot, és belerakom a zöldségeket. Ezután nagyon kicsi lángon, hogy épphogy csak gyöngyözzön főzöm tovább. A fedőt nem teszem rá teljesen. Attól függ milyen lángon fő a leves ez 2-3 óráig is tarthat. Menet közben érdemes kóstolgatni. Ha „semmilyen” íze van a levesnek én szoktam beledobni egy kockacukrot, vagy egy fél teáskanál kristálycukrot elképesztő milyen finom lesz tőle a leves! Ezen kívül lehet fűszerezni szerecsendióval, sáfrányos szeklicével (ezt a fűszert teatojásba szoktam tenni, és csak belelógatom a levesbe), kurkumával (ettől szép sárga lesz a leves). Ezeket a fűszereket a főzés végén kell beletenni, de el is lehet hagyni.
Ha megfőtt a leves lezárom a gázt pár percig pihentetem, utána azokat a zöldségeket amiket nem eszünk meg kidobom, amit megeszünk egy tálra rendezem mellé teszem a főtt húst, a levest egy sűrű tésztaszűrőn átöntöm egy leveses tálba vagy másik fazékba.
Mikor már majdnem kész a leves kifőzöm a tésztát. Ehhez egy kisebb fazékba felteszek melegedni meleg vizet, és ráteszem a fedőt.(Így hamarabb felforr a víz.) Ha felforrt a víz megsózom, és beleteszem a tésztát és rögtön megkeverem. Tészta fajtától függ mennyi ideig kell főzni, nálunk a cérna metélt a favorit. Ez pár perc alatt kész. Persze azért ezt is kóstolgatom.(Amibe le fogom szűrni teszek pár szálat, leöblítem hideg vízzel.)Ha megfőtt kinyitom a hideg vizet, és csap fölött beleöntöm a szűrőbe. Egy tálba kiborítom, megkeverem, megkóstolom, ha kell picit sózom. Kb fél zacskót szoktam kifőzni.
A terítésnél a csontoknak egy plusz tányért ki kell rakni.
Jó étvágyat!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: