Mi nem nagyon szeretjük a főzelékeket. A család egyik fele a zöldbabot, a másik fele pedig a zöldborsót eszi meg nagy ritkán. Ma főzeléket főztem, úgyhogy gyorsan le is írom
1.Ha hosszú a hajad fogd össze!
2.Kézmosás
3.Kötény
4.A konyhában elpakolni (Hidd el könnyebb tiszta, rendes konyhában dolgozni!)
5.A hozzávalókat kikészíteni
Két személynek kb. 50 dkg friss, ha nincs akkor egy üveg zöldbab
Kb. fél dl olaj, két evőkanál liszt, két gerezd fokhagyma, másfél dl. tej
Ha friss zöldbabból készül, akkor a friss babok két végét le kell vágni, ha az oldalán van „szálka” akkor azt le kell húzni, és kb.1 cm-es darabokra vágni, vízbe tenni. Ha valaki szereti, lehet beletenni egy- két krumplit meghámozva, karikára vágva.(Ha a burgonyán zöld rész van, azt ki kell vágni, mert az azt jelenti, hogy azon a részen vegyszer maradványok vannak, és az mérgező.) Ha ez kész, akkor vízzel le kell mosni, és annyi sós vízbe tenni, hogy épphogy ellepje. Fedőt rátenni, és nagylángon felforralni, ha forr kis lángon folytatni a főzést. Ha megpuhult akkor készülhet a rántás.
Először a fokhagymát megpucolni, előkészíteni a fokhagyma nyomót, kikészíteni a lisztet, kanalat, tejet. Utána egy kicsi magas falú serpenyőben olajat melegíteni közepes lángon. Ha elég meleg akkor kb két evőkanál lisztet beletenni, összekeverni (én zabpehely lisztet használok, ettől kicsit olyan színe lesz a rántásnak mintha koszos lenne, de a főzelékben már nem, viszont nagyon finom és szerintem egészségesebb, mint a fehér liszt) ha egynemű „massza” lesz ami annyira folyós , mint egy gyümölcs joghurt, akkor félrehúzni, és belenyomni a fokhagymát. Ezután felengedni tejjel, és belekeverni a zöldbabba, összekeverni, összeforralni. Forralással lehet sűríteni, ha nagyon sűrű akkor tejjel kell hígítani, ha nagyon híg akkor egy bögrében kicsi tejet elkeverni egy kicsi liszttel és hozzátenni a főzelék levéből, csomómentesre keverni, és beleönteni a zöldbabba, majd elkeverni, újra forralni .Ha kész a főzelék ízlés szerint lehet ízesíteni őrölt fehér borssal.
Ha üveges zöldbabból készül, a főzelék akkor a felesleges levet le kell önteni róla, és azt csak melegíteni kell. Ha felforrt a leve, már készülhet is a rántás, ami ugyanúgy készül ahogy az előbb leírtam.( Én az üvegből egy pohárba szoktam önteni a levet, hátha kell még a főzelékbe.)
Természetesen folyamatosan kóstolgatni kell, és ha valami hiányzik, akkor azt pótolni kell.
Ma rántott párizsival ettük, de tükörtojással is finom.
Jó étvágyat!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: