Így főztem anyátokkal

Rántott párizsi

 

Főleg főzelékhez szoktam készíteni. Évekig nem főztem ilyet, mert teljesen elfelejtettem. Néha jól esik ilyen „retró” kaját enni. Egyszerűen elkészíthető.Ezen lehet gyakorolni a rántott hús sütést, mert itt csak a panírra kell figyelni, ha nem sül át a párizsi akkor is ehető.

kész rántott párizsi

 

1.Ha hosszú a hajad fogd össze!

2.Kézmosás

3.Kötény

4.A konyhában elpakolni (Hidd el könnyebb tiszta, rendes konyhában dolgozni!)

5.A hozzávalókat kikészíteni

Hozzávalók: Nagy átmérőjű egybe párizsi, , liszt (én zabpehely lisztet használok, mert egészségesebb, és finom ropógos lesz a bunda, de senki nem veszi észre, hogy nem fehér lisztből készült a panír), tojás, pici tej a tojásba, prézli (zsemlemorzsa), a sütéshez zsiradék (olaj, zsír, kókuszolaj stb.)

A párizsit vágd ujjnyi szeletekre.

Készítsd elő a panírozáshoz a kellékeket. Egy mélytányérba üss bele két tojást, pici tejet (kb két evőkanállal) és egy csipet sót kicsit verd fel a tojást, épp csak addig amíg a sárgája szét törik, és egyszínű sárga lesz az egész. Egy lapos tányérba szórj prézlit.  Készíts elő még két lapos tányért.

2 evőkanál lisztet szórj egy tiszta zacskóba, és tegyél bele 3-4 szelet párizsit. Jól rázd össze, hogy mindenhol lisztes legyen. (Ez a módszer azért jó, mert kevesebb liszt ragad a húsra, és egyszerre több szelettel lehet „dolgozni”). Tedd az egyik üres tányérra, és folytasd a lisztezést (ha van még párizsi). Ha kész vagy ezzel, a zacskót dobd ki. A megmaradt lisztet már nem lehet semmire felhasználni, így az is kuka. Ezután rakd a tojásba a párizsikat, és utána prézlibe. Forgasd meg, ütögesd le a felesleget, és  tedd ki az üres tányérra. A tojásba épp csak forgasd meg a húst, és azonnal tedd át a zsemlemorzsába, mert „elázik” a bunda. Én úgy szoktam csinálni, hogy a tányéron szétterítem a prézlit, utána  a kezembe veszek egy keveset, és ha a villával átemeltem a párizsit akkor a kezemben lévő zsemlemorzsát rászórom és kész is.

nyers rántott párizsi 2

 

Ha kész vagy az összes szelettel, és maradt még tojás meg prézli, akkor keverd össze őket.Kisebb “gombósokat” készíts belőle. Ezt is ki lehet sütni. (Mi ezt „műhúsnak” hívjuk)

műhús

Nyers “műhús”

WP_20150922_12_07_51_Pro

Megsült “műhús”

Egyébként ezeket a maradékokat sem lehet eltenni. Ha ezzel kész vagy gyorsan mosogasd el a kiürült tányérokat, és söpörj össze. Kezdődhet a sütés! Vegyél elő egy serpenyőt lehetőleg teflont, vagy kerámiát. Tegyél bele annyi olajat, hogy a serpenyő alját beterítse, és kb fél ujjnyi „magas” legyen. Kezd el melegíteni nagy lángon. Az edény vastagságától függ, hogy milyen gyorsan melegszik. Ha elég meleg, (ezt úgy tudod ellenőrizni, hogy óvatosan fölé rakod a tenyered, és érzed a hőt) akkor rakd bele a párizsikat.Ha nem elég meleg a zsiradék akkor csak magába szívja az olajat ,és nem lesz finom. Érdemes a” műhússal” kezdeni, hogy el tud mosni közben a tányért. Készíts ki egy lapos tányért amire papírtörlőt vagy szalvétát teszel. Erre kell kiszedni a megsült húst.

 

sül a párizsi 2

Sül a párizsi

Sütés: Amíg berakod a serpenyőbe a szeleteket addig nagy lángot használj, ha teleraktad a serpenyőt akkor állítsd közepes lángra. Ha nagylángon sütöd akkor megég, de nem sül át, ha kislángot használsz akkor felszívja az olajat, és nem sül meg. Sütés közben végig ott kell állni a serpenyő mellett, és néha igazítani kell a hőfokon, és ha kevésnek találod az olajat még önthetsz hozzá. Amikor úgy látod, hogy már van egy kis színe az alsó résznek fordítsd meg a husikat. A teflon és a kerámia edényekbe nem szabad fémmel belenyúlni, ezért használj fából, szilikonból, vagy műanyagból készült eszközöket. Nekem van egy szilikonos „csipeszem” amivel könnyedén meg tudom forgatni a húsokat. A serpenyő fülét úgy forgasd, hogy ne legyen útban, és ne menj neki. A szeleteket nem kell sötét barnára sütni ,mert úgy nem finom, és kiszárad. Ha szép színűek akkor (pár perc alatt kész) szedd ki a papírtörlős tányérra, és mehet  a következő adag a serpenyőbe. Ha már sül a következő adag, akkor amit kiszedtél annak a  tetejéről is itasd fel a zsiradékot, utána tedd át egy másik tálra. Ha sokat kell sütnöd akkor úgy tudod melegen tartani, hogy a sütőt felmelegíted jó melegre, és ha elég meleg, kikapcsolod. A kész ételt berakod a meleg sütőbe ott meleg marad, de már nem sül tovább. Ha kész vagy a sütéssel akkor zárd el a lángot, tedd át egy másik platnira a serpenyőt, és fedővel takard le, hogy a forró zsiradék ne párologjon.  Ezután nézd meg nem spriccelt-e ki az olaj a földre? Ha igen mosd fel gyorsan, hogy ne hord szét a lakásba a „ragacsot”.

Ha kihűlt a zsiradék akkor én tölcséren keresztül egy üvegbe szoktam önteni az olajat, és amikor megtelik a flakon akkor elviszem a benzinkútra. A használt sütő olaj veszélyes hulladék, tönkre teszi az élő vizet, ezért nem szabad a lefolyóba önteni!(Sajnos így is kerül valamennyi belőle a vízbe, de legalább töredéke, mintha az egészet oda önteném.) A mosogatás előtt a serpenyőt papír törlővel kitörlőm, és utána a szivacs sima felével elmosom. Teflon és kerámia edényt nem szabad dörzsölni!

facebook-icon-logo-vector Nézd meg a Facebook oldalamat is!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!