Sós vízben főtt krumpli:
Készíts elő egy lábast amiben fogod főzni a krumplit, tegyél bele hideg vizet. A burgonyát zöldséghámozóval, vagy késsel pucold meg (az újkrumplit elég csak jó alaposan megdörzsölni), vágd össze olyan formára amelyet a recept kíván. (Azért jó ha egyből összevágod, mert jobban látni a mennyiséget.) Tedd bele a vízbe. Ha ezzel kész vagy mosd meg jó alaposan a krumplit váltot vízzel, utána minél melegebb vizet tegyél rá, de csak annyit, hogy épphogy ellepje. Sózd meg, tegyél rá fedőt és nagylángon kezd főzni. (A sótlan vízben főtt krumpli ízetlen lesz.)Ha felforrt a víz akkor vedd lejjebb a lángot, a fedőt igazítsd féloldalasra. Kiskéssel tudod ellenőrizni megfőtt-e a krumpli. Ha kész akkor zárd el a lángot.
A fedőt úgy tedd a lábasra, hogy legyen egy kis rés ahol a víz ki tud folyni, de a krumpli nem esik ki a lábasból. Két konyharuhát úgy tegyél a fedőre, hogy a takard le azt a részt ami feléd esik nehogy a forró gőz megégessen, és az edény fülét meg tud fogni a rongyokkal. Nyisd ki a hideg vizet, és öntsd le a krumpliról a vizet. Leírva bonyolultnak tűnik, de valójában egy mozdulat az egész. Ha ez nehézkes neked akkor tésztaszűrőbe is öntheted a krumplit.
Héjában főtt krumpli
Nagyjából azonos méretű krumplikat válogass, hogy egyszerre főjenek meg. Mosd meg a burgonyákat, szurkáld meg hústűvel (hamarabb megpuhul, és a sót is jobban magába szívja), meleg vízbe tedd oda főni, sózd meg. Ha felforrt a víz akkor vedd lejjebb a lángot, a fedőt igazítsd féloldalasra. Kiskéssel tudod ellenőrizni megfőtt-e a krumpli. Ha kész akkor zárd el a lángot. A fedőt úgy tedd a lábasra, hogy legyen egy kis rés ahol a víz ki tud folyni, de a krumpli nem esik ki a lábasból. Két konyharuhát úgy tegyél a fedőre, hogy a takard le azt a részt ami feléd esik nehogy a forró gőz megégessen, és az edény fülét meg tud fogni a rongyokkal. Nyisd ki a hideg vizet, és öntsd le a krumpliról a vizet. Leírva bonyolultnak tűnik, de valójában egy mozdulat az egész. Ha ez nehézkes neked akkor tésztaszűrőbe is öntheted a krumplit.