Én úgy gondolom, hogyha valaki sósan eszi ezt az ételt, akkor csusza, ha édesen, akkor tészta. Nekem teljesen mindegy, ugyanis nem szeretem, de mivel a családom szereti, ezért aránylag sokszor főzök.
- Ha hosszú a hajad fogd össze!
- Kézmosás
- Kötény
- A konyhában elpakolni (Hidd el könnyebb tiszta, rendes konyhában dolgozni!)
- A hozzávalókat kikészíteni
Hozzávalók: 4 személyre 2 csomag csusza tészta (20 dekásból), vagy 1 csomag (fél kiló) nagykocka tészta túró, tejföl, füstölt kenyérszalonna. (Mennyiséget nem tudom megadni, mert van, aki a több túrót szereti, van aki a több tejfölt.) Én két 25 dekás túrót,(nálunk kiszámíthatatlan mennyi fog fogyni, előfordul, hogy csak az egyiket eszik meg) és 4 kicsi doboz tejfölt szoktam venni (azért nem nagyot, mert van, amikor csak egyet bontanak fel, van amikor többet), kb. 30 dkg szalonnát, de ebből csak egy ember eszik. (Bár szerintem egy embernek ez rengeteg.)
Egy nagyméretű fazékba tegyél minél melegebb vizet, tegyél rá fedőt és kezd el melegíteni nagy lángon.(Ha teszel rá fedőt és nem sózod meg hamarabb felforr.)
Amíg melegszik a víz, a szalonna bőrét vágd le, és kockázd össze. Tedd egy serpenyőbe, és süsd ki. Maradj mellette, mert hamar kész van.
Ha elkészült, zárd el a lángot, egy ( szilikonból készült) szűrő kanállal szed ki a töpörtyűt egy kistányérba, a megmaradt zsírt vedd le a tűzhelyről, takard le, hogy ne párologjon. Ha kicsit kihűlt egy műanyag dobozba szűrd le, írd rá a dátumot, és tedd be a hűtőbe. Később fel lehet használni különböző ételekhez. Nagyon finom az ebben sült krumpli is, bár nem túl egészséges.
Ha felforrt a víz sózd meg, tegyél bele egy kevés olajat, és a tésztát. Azonnal keverd meg, hogy ne ragadjon össze. Ezután már nem kell rá fedő, és a lángot is vedd lejjebb. Gyakran keverd meg, és néha kóstold meg.( A tésztaszűrőbe tegyél egy kevés tésztát, hideg vízzel öblítsd le.) Ha megfőtt nyisd ki a hidegvizet, csap fölött tésztaszűrőbe öntsd ki a tésztát és öblítsd le vízzel. ( Ha azonnal felhasználod akkor melegvízzel, hogy ne hűljön ki, ha később akkor hideg vízzel. A leszűrt tésztát tedd egy lábasba, kóstold meg,( lehet, hogy sózni kell), tegyél rá egy kicsi olajat keverd meg. (Ha mindenki sósan eszi, akkor tehetsz rá a szalonna zsírjából is.)
Nálunk az a szokás, hogy mindenki magának, a saját ízlésének megfelelően ízesíti a tésztáját.
Aki édesen szereti, az összekeveri a túrót és a tejfölt porcukorral, és ezt teszi a tésztára.
Jó étvágyat!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: