Ennek a sütinek a receptjét még sehol nem olvastam, pedig nálunk régi családi édesség. Nagyon finom, és „eteti magát”. Az elkészítése egyszerű, nem időigényes, csak a szikkadásra kell várni, de azzal ugyebár nincs teendő.
- Ha hosszú a hajad fogd össze!
- Kézmosás
- Kötény
- A konyhában elpakolni (Hidd el könnyebb tiszta, rendes konyhában dolgozni!)
- A hozzávalókat kikészíteni
Hozzávalók: a tésztához, 25 dkg szobahőmérsékletű vaj 25 dkg cukor, (ezt lehet helyettesíteni xilittel),25 dkg darált dió,15 dkg liszt, 6 db tojásfehérje. Ha szeretnéd tudni hogy varázsolhatod diétássá ezt a sütit itt megtudhatod!
A mázhoz: 6 db tojássárgája, 25 dkg porcukor, 1 csomag vaníliáscukor
A sütőt előmelegítem kb 150 fokra, egy nagy tepsit, amit a sütőhöz adtak kibélelek sütőpapírral
A vajat (fontos, hogy szobahőmérsékletű legyen, mert a hidegebb vajat nagyon nehéz keverni) habosra keverem a cukorral vagy a xilittel. Ezt még lehet gépi habverővel.
Hozzáadom a darált diót és a lisztet. Nagyon sűrű masszát kapok, ezt már fakanállal keverem. Kicsit félreteszem. A tojásokat szétválasztom vigyázva, hogy a fehérjébe ne kerüljön a sárgájából (akkor nem lehet habbá verni). A sárgáját berakom a hűtőbe, a fehérjét kemény habbá verem. A habot óvatosan belekeverem a diós tésztába.( Kicsit lazul a massza, de még így is elég sűrű.) Az előkészített tepsibe egyenletesen szét kenem a tésztát, és berakom a sütőbe. Kb. 20-25 perc alatt megsül.( Nem nő meg a tészta, és tömörebb, mint egy piskóta.)
Ha megsült (hústűvel ellenőrzöm), akkor kiveszem a sütőből és teljesen kihűtöm.(Fontos, hogy teljesen kihűljön, mert a meleg sütin elolvad a tojás.)
A tojássárgáját összekeverem a kétfajta cukorral, de nem kell habosítani.
Rákenem a kihűlt tésztára, és hűvös helyen fél napig szikkadni hagyom. Utána kicsi kockákra, vagy téglalapokra vágom. Elég sok lesz belőle. Vendégvárónak, óvodába, iskolába szerintem nagyon jó választás ilyet készíteni.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: