Ennek a sütinek a receptjét még sehol nem olvastam, pedig nálunk régi családi édesség. Nagyon finom, és „eteti magát”. Az elkészítése egyszerű, nem időigényes, csak a szikkadásra kell várni, de azzal ugyebár nincs teendő.
Hozzávalók: a tésztához, 25 dkg szobahőmérsékletű vaj 25 dkg cukor, (ezt lehet helyettesíteni xilittel),25 dkg darált dió,15 dkg liszt, 6 db tojásfehérje. Ha szeretnéd tudni hogy varázsolhatod diétássá ezt a sütit itt megtudhatod!
A mázhoz: 6 db tojássárgája, 25 dkg porcukor, 1 csomag vaníliáscukor
A sütőt előmelegítem kb 150 fokra, egy nagy tepsit, amit a sütőhöz adtak kibélelek sütőpapírral
A vajat (fontos, hogy szobahőmérsékletű legyen, mert a hidegebb vajat nagyon nehéz keverni) habosra keverem a cukorral vagy a xilittel. Ezt még lehet gépi habverővel.
Hozzáadom a darált diót és a lisztet. Nagyon sűrű masszát kapok, ezt már fakanállal keverem. Kicsit félreteszem. A tojásokat szétválasztom vigyázva, hogy a fehérjébe ne kerüljön a sárgájából (akkor nem lehet habbá verni). A sárgáját berakom a hűtőbe, a fehérjét kemény habbá verem. A habot óvatosan belekeverem a diós tésztába.( Kicsit lazul a massza, de még így is elég sűrű.) Az előkészített tepsibe egyenletesen szét kenem a tésztát, és berakom a sütőbe. Kb. 20-25 perc alatt megsül.( Nem nő meg a tészta, és tömörebb, mint egy piskóta.)
Ha megsült (hústűvel ellenőrzöm), akkor kiveszem a sütőből és teljesen kihűtöm.(Fontos, hogy teljesen kihűljön, mert a meleg sütin elolvad a tojás.)
A tojássárgáját összekeverem a kétfajta cukorral, de nem kell habosítani.
Rákenem a kihűlt tésztára, és hűvös helyen fél napig szikkadni hagyom. Utána kicsi kockákra, vagy téglalapokra vágom. Elég sok lesz belőle. Vendégvárónak, óvodába, iskolába szerintem nagyon jó választás ilyet készíteni.