Szeretem ezt a levest, mert könnyű, tavaszt idéző étel.
- Ha hosszú a hajad fogd össze!
- Kézmosás
- Kötény
- A konyhában elpakolni (Hidd el könnyebb tiszta, rendes konyhában dolgozni!)
- A hozzávalókat kikészíteni
Hozzávalók: 4 tányér leveshez 1 darab zsenge, zöld karalábé, 0,5 dl olaj, 2 evőkanál (zabpehely)liszt, 2 teáskanál őrölt pirospaprika, 2 teáskanál ételízesítő, kb. 1 liter víz, petrezselyem zöld 1 tojás kb. 2 evőkanál (zabpehely)liszt, só
A vásárlásnál a következőkre figyelj!
A karalábé alja ne legyen „fás”, a zöldje legyen rajta, és minél sötétebb legyen, az jelzi, hogy friss a zöldség. Ha nem főzöd meg rögtön a karalábét ne szedd le a zöldjét, mert úgy tovább friss marad!
Pirospaprika: Ha nem tudsz venni igazi termelői pirospaprikát, akkor jól nézd meg mit teszel a kosaradba, mert a legtöbb paprikáról amiről azt hiszed, hogy Magyarországon termett kiderül, hogy nem igaz. Sokszor csak itt csomagolják a terméket. Van egyfajta paprika, amire rá van írva, hogy „oltalom alatt álló eredetmegjelölés”. Érdemes jó minőségű paprikát venni, mert sokat dob az étel ízén.
Liszt: a zabpehelyliszt kevésbé emeli meg a vércukor szintet, ezért egészségesebb, mint a fehér liszt. Nem lehet érezni a különbséget.
Ételízesítő: olyat válasz, amiben nincs ízfokozó, csak a szárított zöldségek vannak benne, és esetleg só. Ha sósat veszel vedd figyelembe az étel elkészítésénél!
Olaj: lehet napraforgó olaj, (már lehet olyat is kapni amit omega3&6-tal dúsítanak, illetve olyat, amihez D vitamint adnak.), lehet olíva olaj, kókuszzsír(olaj) ,zsír stb.,
Petrezselyem: amikor van, természetesen frisset használok. Egy éles késsel nagyon apróra vágom. Lehet kapni szárított petrezselymet, ha épp nincs itthon friss akkor azt teszek az ételbe.
Elkészítés:
Egy tálba hideg vizet teszek, a karalábét megpucolom, kis kockákra vágom, a vízbe rakom. Ha kész az összes akkor megmosom. Elő készítem a lisztet, pirospaprikát, ételízesítőt, és a kanalakat. (Minden fűszerbe külön kanállal nyúlok.)
Egy nagyobb fazékba megmelegítem az olajat, és ráteszem a karalábét.
Fakanállal kicsit kevergetem, majd ráteszem a lisztet, ezzel is összekeverem.
Ezután a pirospaprikát szórom rá, nagyon gyorsan elkeverem. Vigyázni kell, hogy a paprika ne égjen meg, mert keserű lesz. (Ha nem vagy biztos magadban, akkor húzd félre a lábast amíg beleteszed a pirospaprikát.)
Felengedem vízzel, beleteszem az ételízesítőt is, és elkezdem fedő alatt forralni. Ha felforrt, akkor kislángra veszem, a fedőt félre csúsztatom, megkóstolom elég sós-e, és addig főzöm amíg megpuhul a karalábé.
Amíg fő a leves elkészítem a galuskát. Beleütök egy mély tányérba egy tojást, kicsit megsózom, és annyi lisztet teszek bele amennyit felvesz (kb. 2 evőkanállal).
Ha megpuhult a karalábé, akkor galuska szaggatóval beleszaggatom a tésztát a levesbe.
Pár percig még főzöm, és kész. Amikor már levettem a tűzről petrezselyem zölddel megszórom.
Jó étvágyat!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: