Érdemes ebből többet készíteni, mert hidegen is nagyon finom zsíros kenyérrel. Én nem szoktam fűszerezni, csak hagymákat teszek hozzá, mert szerintem így jön ki igazán a hús íze.
Hozzávalók: oldalas, só, 4-5 gerezd fokhagyma, 1 vöröshagyma, zsír, víz
Ha egybe veszem az oldalast, akkor fel darabolom, besózom.
Most kivételesen zsírt melegítek egy nagyobb serpenyőben, ha elég meleg a zsír, akkor beleteszem a hús darabokat.
Még nagylángon, hogy gyorsan kifehéredjenek a husik pár percig fedő nélkül sütöm.(Erre azért van szükség, hogy a húson egy kéreg keletkezzen, és benne maradjanak az ízanyagok.) Megfordítom az oldalas darabokat, és a másik oldalát is „kifehérítem” (pár perc az egész, addig ott állok mellette).
Amíg ez készül, megpucolom a hagymákat, a vöröshagymát négy felé vágom, és a húshoz adom. Ráöntök kb. 2 dl vizet, rárakom a fedőt, és kis lángon elkezdem párolni. Néha megnézem, ha kell megfordítom, vagy vizet öntök még alá. Kb 1-1,5 óra alatt készül el.
Ha megpuhul a hús zsírjára sütöm, és kész.
Általában rizzsel, vagy krumplipürével szoktuk enni, de természetesen más körettel is lehet tálalni.