Az lenne az ideális, ha mindenki tudna bio zöldségeket venni, de azok sajnos nagyon drágák.
Sárgarépa: a gömbölyű végű édesebb, mint a hegyes, a túl nagy répa szerintem nem olyan finom, a végénél meg kell nézni, hogy látszik-e zöld „karika”, ha igen az azt jelenti, hogy vegyszermaradvány van benne, és azt ki kell majd vágni. Ha puha, vagy fonnyadt már nem friss.
Fehérrépa: én szeretek ebből vastagabbat venni, mert könnyebb pucolni. Ha puha, akkor már nem teljesen friss.
Zeller: itt is érdemes nézni, hogy lehetőleg minél kevesebb zöld rész legyen rajta. Mivel a zellerek általában nagyok, és a levesbe csak egy kis darab kell, én azt szoktam csinálni, hogy miután megpucoltam és feldaraboltam a zöldséget, a felesleget folpackba csomagolom, beteszem egy mélyhűtő tasakba, ráírom mi van benne, a dátumot, és beteszem a fagyasztóba.
Karalábé: érdemes zölddel együtt venni, mert a zöldjén látszik mennyire friss, és így otthon is tovább „bírja”, az alján látni mennyire „fás”. Minél zsengébb, annál finomabb.
Krumpli: olyan fajtát kell választani, amelyik nem szét fövő. Itt is azt kell nézni ne legyen zöld része.
Vöröshagyma: oda kell figyelni honnan származik. A magyar hagyma a legfinomabb. Azt kell nézni, hogy a héja tömör legyen és szorosan rásimuljon a zöldségre.
Fokhagyma: itt is a magyart kell keresni, még ha úgy tűnik, hogy kicsi „nyamvadt”, mert az íze intenzív, nem olyan, mint a „szép nagy” kínainak. Annak ugyanis nincs semmi íze.
Kelkáposzta: Mivel csak a levesbe kell, igyekszem minél kisebbet venni. A maradékot itt is a mélyhűtőbe teszem. (Lehetne belőle főzeléket készíteni, de nálunk nem eszi meg senki.)
Paprika: kemény legyen. Én mindig megszagolom, ha finom paprika illata van csak akkor veszem meg. Itt is a magyart keresem.
Paradicsom: ne legyen „ráncos”, és kemény legyen.
Csirkehús: jó lenne, ha mindenki tudna tanyasi csirkét venni, de sajnos az is nagyon drága. A mai háziasszonyoknak könnyű dolguk van, hogy nem kell egy egész csirkét megvenni, és otthon feldarabolni. Én is darabokat szoktam venni, mert levesbe szeretjük pl. a nyakat, a farhátat stb. és azokból többet szoktam venni. Azért oda lehet figyelni, hogy ne „felfújt” csirke húst vegyél. Amelyik mell, vagy comb „szép nagy”, azt tutira „manipulálták.” Azoknak az íze sem jó, és elkészítés közben nagyon összemennek.
Nézd meg Facebook oldalamat is!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: