Ez egy igazi gyógyleves. Ha valakinek fáj a torka, a hasa, ha megfázott, illetve influenzás akkor is jót tesz ez a finom meleg leves.
Hozzávalók: bármilyen csirke „alkatrész” de lehetőleg legyen benne csontos rész (pl. farhát, szárny, mellcsont, comb) attól lesz igazán finom. Aki szereti, tehet bele zúzát, májat, szívet. Nálunk senki nem szereti, ezért én nem teszek bele.
Zöldségek: Legalább hét féle legyen! Az alap 5-6 szál sárgarépa,1-2 fehérrépa, kis darab zeller,1 fej vöröshagyma (én krumplit is teszek bele mindig). Ezenkívül lehet karalábét, kis darab kelkáposztát, paprikát (nem csípőset), paradicsomot, fokhagymát is beletenni.
Ha szeretnéd tudni mire kell figyelni vásárlás közben itt megnézheted!
Először a húst készítem elő.
A csirkelábat „manikűrözőm”, azaz levágom a karmait.
A szárnyról levágom a csücsköket, az esetleges toll maradványokat kihúzgálom.
A farhát alján van egy zsírmirigy, amit kivágok, a bőrt levágom róla.
A combról leszedem a bőrt, ha egyben van, akkor ketté vágom.
A mellet lefejtem a csontról, csak a csontot teszem a levesbe.
Ha ezzel kész vagyok, akkor a húst egy nagy fazékba teszem, hideg(!) vízzel, felöntöm úgy, hogy maradjon még hely a fazékban. Nagy lángon fedő alatt felteszem főni, de nem sózom meg!
Ha felforrt leszedem a habot róla. Ez fontos, hogy ne legyen zavaros a leves!
Amíg melegszik a hús megpucolom a zöldségeket. Egy tálba hideg vizet teszek, és abba rakom a tisztított zöldségeket. A répákat hosszában félbe vágom, ha vastagabb, akkor még egyszer. A krumplit attól függ mekkora csak félbe vágom. A vöröshagymának csak a legkülső héját szedem le, még maradjon rajta a barnás részből is attól lesz szép színe a levesnek. A zellert és a karalábét is nagyobb darabban rakom bele. A paprikát, paradicsomot csak megmosom. A fokhagymát megpucolom, a kelkáposztát összekötözőm fehér cérnával, hogy ne essen szét főzés közben. Ha kész az összes zöldség akkor folyóvíz alatt megmosom őket.
Ha felforrt leszedem a habot róla. Ez fontos, hogy ne legyen zavaros a leves!
Belerakom a zöldségeket, és a fekete borsot. Ezután nagyon kicsi lángon, hogy épphogy csak gyöngyözzön főzöm tovább. A fedőt nem teszem rá teljesen. Attól függ milyen lángon fő a leves ez 2-3 óráig is tarthat. Menet közben érdemes kóstolgatni. Ha „semmilyen” íze van a levesnek én szoktam beledobni egy kockacukrot, vagy egy fél teáskanál kristálycukrot elképesztő milyen finom lesz tőle a leves! Ezen kívül lehet fűszerezni szerecsendióval, sáfrányos szeklicével (ezt a fűszert teatojásba szoktam tenni, és csak belelógatom a levesbe), kurkumával (ettől szép sárga lesz a leves). Ezeket a fűszereket a főzés végén kell beletenni, de el is lehet hagyni.
Mikor már majdnem kész a leves kifőzöm a tésztát.
Ha megfőtt a leves lezárom a gázt kb. 10 percig pihentetem, utána azokat a zöldségeket egy tálra rendezem mellé teszem a főtt húst, a levest egy sűrű tésztaszűrőn átöntöm egy leveses tálba vagy másik fazékba.
A terítésnél a csontoknak egy plusz tányért ki kell rakni.
Jó étvágyat!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: