Így főztem anyátokkal

A tökéletes húsvéti sonka

 

Tálalom

Nekem a húsvéti sonka egyenlő a füstölt tarjával. Szerintem ez a legfinomabb, mert nem száraz, ha olyat veszek ami félbe van vágva, akkor tudok olyat választani, ami nem túl zsíros.

A jó sonka készítése szokás szerint a vásárlásnál kezdődik! Elég nagy a választék, és bizony könnyű „mellé nyúlni”! Az előre csomagoltaknál mindig meg kell nézni az összetevőket, mert sokszor ízfokozót adnak hozzá (nem értem miért kell egy füstölt húshoz ízfokozó?), vagy pedig vizet, de az is előfordul, hogy mind a kettőt! A lejáratra is figyelni kell! Nem szabad elhinni, hogyha az van kiírva, hogy hagyományos eljárással füstölve, ellenőrizni kell a sonkán lévő papíron az összetevőket. Én már láttam olyat, hogy nagy betűkkel hirdette a hentes, hogy „hagyományos eljárással füstölve”, megnéztem a sonka papírját, és az összetevők között ott szerepelt az ízfokozó, ráadásul drágábban adta, mint máshol. Úgy gondolom, hogy érdemesebb inkább kisebb darabot venni, de jó minőségűt, mint egy nagyobbat amit esetleg kidobunk, mert ehetetlen.

Hozzávalók: füstölt tarja, egy vöröshagyma, egy-két gerezd fokhagyma, néhány szem fekete bors.

 

 

Beáztatom

A tarját (sonkát) előző este annyi hideg vízbe áztatom, hogy ellepje, azért, hogy a fölösleges só kioldódjon belőle. Másnap reggel leöntöm róla a vizet, és tiszta hideg vizet engedek rá.(Megint annyit, hogy ellepje.) Nagy lángon kezdem el főzni.

 

Fűszerezem

Amikor felforrt, leveszem kis lángra, beledobom a hagymákat, és a borsot. Éppen csak gyöngyöznie kell a víznek. (Ha túl gyorsan fő rágós lesz.) Gázon ezt nehezebb beállítani.(Amikor gáztűzhelyen főztem alá tettem egy lángelosztót, és egy vas lapot is.) Néhány órán keresztül hagyom főni.

 

Fóliába csomagolom

Amikor már elég puha lezárom a lángot, és a levében hagyom kihűlni, kiveszem a léből, lecsöpögtetem, alufóliába plusz egy zacskóba csomagolom, és beteszem a hűtőbe. A levét leszűröm, és ha nem használom fel másnap akkor kisebb adagokban beteszem a mélyhűtőbe.

 

 

Tálalom

A sonkát másnap vékonyan felszeletelem, egy tálon szépen elrendezem, főtt tojással, tormával, kenyérrel, kaláccsal, esetleg héjában főtt krumplival, majonézes krumplisalátával, retekkel, kígyó uborkával joghurtos salátával, mézes-mustáros salátával, vagy tojássalátával stb. kínálom. Jó étvágyat!

 

facebook-icon-logo-vector Nézd meg a Facebook oldalamat is!

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!