Szeretek pörköltet főzni, mert jól lehet melegíteni, és ha galuskával vagy makarónival kínálom más íze van.
Hozzávalók: 1 kg sertés comb, 2 nagy fej hagyma, kb 1 dl olaj, 2 teáskanál pirospaprika, 4-5 teáskanál Édes Anna (darált pirospaprika), télen egy kis doboz sűrített paradicsom, nyáron 1 nagy paradicsom, késhegynyi Erős Pista
A húst felkockázom egy olyan deszkán, amit csak nyers húshoz szoktam használni. (Lehet kapni kockázva is húst.)
A hagymát nagyon apróra vágom, és az olajon fedő alatt kevés vízzel( kb. 0,5 dl) közepes lángon átlátszóra párolom. Ez pár perc. Kis lángon folytatom. A víz elpárolgott, ezért öntök hozzá még egy kicsit.
Hozzáadom a paprika krémeket, a paradicsompürét, és a pirospaprikát. Fontos, hogy a pirospaprika legyen az utolsó, mert az hamar megég. A kevés víz is azért kell, hogy ne égjen le a szaft.
Kész a szép piros, sűrű szaft. Gyorsan beleteszem a kockázott húst, és fehéredésig nagy lángon kevergetem. Felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje a húst, nagy lángon felforralom, megkóstolom, ha kell, megsózom. A paprikakrémek és a paradicsompüré is sós, azért nem sóztam idáig. Közepes lángon fedő alatt főzöm, amíg megpuhul a hús. Néha megkevergetem, és ha szükséges öntök még hozzá vizet. Ha megpuhult a hús és még sok víz van alatta fedő nélkül elpárologtatom a felesleget. Galuskával, makarónival, vagy másfajta tésztával tálalom.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: