Így főztem anyátokkal

Diétás aranygaluska

 

Aranygaluska sodóval

Ez a süti nagyon laktató, nem lehet belőle sokat enni, ezért általában egy kiadósabb leves után szoktam készíteni.  Töményebb, és kevésbé emeli meg a vércukor szintet, mint a fehér lisztből készült variáció.

Hozzávalók: 20 dkg Szoó Judit féle kilófaló kelt tészta lisztkeverék, 1 evőkanál vanília aroma, 3 evőkanál folyékony Süssina, 1 dkg fruktóz (az élesztőhöz kell), fél csomag instant élesztő, egy csipet só, tej és olaj ami összesen 1,5 dl, a tej kicsit több legyen, mint 1 dl, az olaj pedig kicsit kevesebb, mint 0,5 dl, 3 tojássárgája

kb 15 dkg olvasztott margarin, 10 dkg darált dió, 10 dkg xilit, csipet fahéj

Egy mércés edénybe kicsivel több, mint 1 dl tejet öntök és annyi olajat adok hozzá, hogy összesen 1,5 dl legyen a folyadék. Kicsit meglangyosítom.

 

 

A lisztet tálba szitálom, beleütöm a tojássárgájákat, hozzáadom a fruktózt, szárított élesztőt, sót, a vanília aromát, a folyékony édesítőt  és az olajos tejet. Fakanállal összekeverem, és félórát kelesztem.

Készül a tészta

Eléggé ragacsos. Fél óra múlva már kézzel dagasztom. Ha még mindig nagyon ragad, akkor adok még hozzá lisztet. Akkor jó, ha a tészta nem ragad se a kezemhez, se a tálhoz.

 

Cipót formázok

Cipót formázok belőle, és újabb fél órát kelesztem.

 

 

Cukros dió

Közben elkeverem a diót az édesítővel és a fahéjjal, a margarint megolvasztom, és egy kisebb tepsit kivajazok. Előkészítem a nyújtó deszkát, a nyújtófát és egy pogácsa szaggatót. Előmelegítem a sütőt 180 fokra.

 

 

Kiszaggatom

Deszkára borítom a megkelt tésztát, kinyújtom, és el kezdem maradék nélkül kiszaggatni. Nem baj, ha nem szabályos alakúak lesznek.

 

      Tálba rakom   Rászórom a diót     Meglocsolom margarinnal

A tálba egymás mellé rakom a kis galuskákat, megszórom a „cukros” dióval, és meglocsolom az olvasztott margarinnal, erre megint tészta kerül, dió és margarin.

Kész van

Berakom a sütőbe, és addig sütöm amíg éppen csak pirulni kezd, különben megkeményedik!

 

 

Aranygaluska Jó étvágyat!

 

facebook-icon-logo-vector Nézd meg Facebook oldalamat is!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!