Ez a süti nagyon laktató, nem lehet belőle sokat enni, ezért általában egy kiadósabb leves után szoktam készíteni. Töményebb, és kevésbé emeli meg a vércukor szintet, mint a fehér lisztből készült variáció.
Hozzávalók: 20 dkg Szoó Judit féle kilófaló kelt tészta lisztkeverék, 1 evőkanál vanília aroma, 3 evőkanál folyékony Süssina, 1 dkg fruktóz (az élesztőhöz kell), fél csomag instant élesztő, egy csipet só, tej és olaj ami összesen 1,5 dl, a tej kicsit több legyen, mint 1 dl, az olaj pedig kicsit kevesebb, mint 0,5 dl, 3 tojássárgája
kb 15 dkg olvasztott margarin, 10 dkg darált dió, 10 dkg xilit, csipet fahéj
Egy mércés edénybe kicsivel több, mint 1 dl tejet öntök és annyi olajat adok hozzá, hogy összesen 1,5 dl legyen a folyadék. Kicsit meglangyosítom.
A lisztet tálba szitálom, beleütöm a tojássárgájákat, hozzáadom a fruktózt, szárított élesztőt, sót, a vanília aromát, a folyékony édesítőt és az olajos tejet. Fakanállal összekeverem, és félórát kelesztem.
Eléggé ragacsos. Fél óra múlva már kézzel dagasztom. Ha még mindig nagyon ragad, akkor adok még hozzá lisztet. Akkor jó, ha a tészta nem ragad se a kezemhez, se a tálhoz.
Cipót formázok belőle, és újabb fél órát kelesztem.
Közben elkeverem a diót az édesítővel és a fahéjjal, a margarint megolvasztom, és egy kisebb tepsit kivajazok. Előkészítem a nyújtó deszkát, a nyújtófát és egy pogácsa szaggatót. Előmelegítem a sütőt 180 fokra.
Deszkára borítom a megkelt tésztát, kinyújtom, és el kezdem maradék nélkül kiszaggatni. Nem baj, ha nem szabályos alakúak lesznek.
A tálba egymás mellé rakom a kis galuskákat, megszórom a „cukros” dióval, és meglocsolom az olvasztott margarinnal, erre megint tészta kerül, dió és margarin.
Berakom a sütőbe, és addig sütöm amíg éppen csak pirulni kezd, különben megkeményedik!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: