Igazából bármilyen szálkamentes halból lehet készíteni, én alaszkai tőkehalfiléből főztem, mert nálunk most ez a kedvenc.
Hozzávalók 4 személyre: két csomag mélyhűtött alaszkai tőkehalfilé, só, mustár, bors, 5db régi közepes burgonya, kb 10 dkg zabpehelyliszt, zsiradék a sütéshez (most kókuszolajat használtam nagyon finom)
A halat vízben engedem ki kb. 2-2,5 óra alatt. Alaposan kinyomkodom belőle a vizet, és papírtörlőre teszem, hogy minél több nedvességet felitassak róla.
A hal darabokat ketté vágom, besózom, megborsozom és mustárral bekenem.
A krumplit gyorsan megpucolom, megmosom, és sajtreszelőn lereszelem. (Aprító géppel is összelehet vágni, olyanra mintha reszeltem volna.) Alaposan kinyomkodom, ez fontos, mert a vizes burgonya nem tapad meg rendesen a halon, és ami rátapad az sütéskor leválik róla. (Ezért kell öreg krumpliból készíteni, mert az új krumpli túl vizes.)
A megfűszerezett halat először a zabpehelylisztbe utána pedig a reszelt krumpliba forgatom, amit jól rányomkodok.
A sütésnél nagyon kell ügyelni a zsiradék hőfokára, mert ha nem elég meleg, akkor lejön a hal bundája, de ha túl forró, akkor pedig megég a hús. Ezt úgy lehet ellenőrizni, hogy pár szál nyers krumplit a zsiradékba dobok, és ha feljön a felszínre és sülni kezd, akkor jó kezdhetem sütni a halat. Oldalanként kb 3 perig sütöm. Nem szabad fölöslegesen forgatni, mert könnyen le jön a bundája. Ha megsült konyhai papírtörlőre szedem, és leitatom a felesleges zsiradékot.
Rizzsel, majonézes krumplival, joghurtos vagy mézes-mustáros salátával tálalom. Jó étvágyat!
Nézd meg Facebook oldalamat is!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: