Hozzávalók a leveshez 4 személynek:
- 80 dkg krumpli
- 1 csokor újhagyma fehér része
- 4-5 evőkanál folyékony zsiradék (szilárd kókuszolajból kb. 1,5 evőkanál)
- 20 dkg (egy szál) sárgarépa
- kb 10 dkg (egy kicsi szál) fehérrépa
- 1 gerezd fokhagyma
- 5 dkg vaj
- 2 dl főzőtejszín
- 8 dl víz
Hozzávalók a húsgolyókhoz:
- 50 dkg darált sertéshús
- az újhagyma zöld része
- 1 csokor petrezselyem
- 1 db. tojás
- 2 evőkanál folyékony zsiradék (szilárd kókuszolajból 1)
- zsiradék a sütéshez (kókuszolaj)
Elkészítés: a húsgolyóval kezdem.
Az újhagyma zöld részét, és a petrezselymet is nagyon apróra vágom, hozzáadom a húshoz, megsózom, belerakom a zsiradékot, ráütöm a tojást, és összedolgozom. (A legegyszerűbb aprítógépben csinálni.) Kicsit furán néz ki a sok zöldtől. Beteszem a hűtőbe.
A krumplit megpucolom, megmosom, kockára vágom, és meleg sós vízben felteszem főni.
Közben a hagyma fehér részét apróra vágom, kevés zsiradékon elkezdem pirítani. A répákat megpucolom, megmosom, apró kockákra vágom, és a hagymához adom, együtt dinsztelem tovább. A fokhagymát apróra vágom, ezt is hozzáadom a zöldségekhez.
Beleteszem a vajat, és ha elolvadt, akkor a 8 dl vízből annyit, hogy ellepje. Ha megpuhultak a zöldségek hozzáadom a maradék vizet és a tejszínt, majd épp csak addig melegítem amíg felforr. Hozzáadom a leszűrt, megfőtt krumplit és botmixerrel pürésítem. (A zománcos lábast a botmixer „szétveri”, ezért átrakom egy másik tálba.)
A húsgolyónak egy serpenyőben el kezdem melegíteni a zsiradékot, közben a húsból kb egy centis golyókat csinálok. Ha felmelegedett a zsiradék beleteszem a húst, és pár perc alatt megsütöm, papírtörlőre szedem.
A húsgolyókat beleteszem a levesbe úgy tálalom. Jó étvágyat!
Ha nincs kedvem húsgolyót készíteni, akkor kockázott bacont, vagy levesgyöngyöt kínálok hozzá.
Kommentek