Régen azt hittem nagyon nehéz fánkot sütni, de rájöttem nem nagy ördöngösség. Olcsó, finom, és egy tartalmasabb húsos leves után lehet második fogás.
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 3 dkg élesztő
- 3 dl tej
- 1 kiskanál cukor
- 2 db. tojássárgája
- 5 dkg vaj
- csipetnyi só
- 0,5 dl rum (el is hagyható, vagy aromával helyettesíthető)
- a sütéshez olaj
Elkészítés:
Fontos, hogy minden hozzávaló friss és szobahőmérsékletű legyen. (A lisztnek is van lejárati ideje.) Első lépésben a tojásokat az élesztőt, a vajat és a tejet kiveszem a hűtőből. Ha szükséges a tejet ici-picit meg kell langyosítom.
Egy nagyobb bögrében kb. 1 dl tejben feloldom cukrot, és belemorzsolom az élesztőt. Félreteszem.
Gyors kelesztőbe (ha nincs akkor egy nagyobb tálba) beleszitálom a lisztet, belemorzsolom a vajat, hozzáadom a tojássárgáját, a sót, a rumot, és a megkelt élesztőt.
A robotgép dagasztó spiráljával, vagy ha nincs fakanállal a maradék tejjel jól kidolgozom. Lágy kissé ragacsos tésztát készítek.
Ha gyors kelesztőben készül a tészta, akkor ráteszem a tetejét, és ha felpattan akkor kész is.(Kb. 10 perc) Ha sima tálban készül, akkor konyharuhával letakarom, és kb. a másfélszeresére kelesztem.(Kb.30-35perc)
Amíg pihen a tészta gyorsan elmosogatok, előkészítem a nyújtó deszkát, amit belisztezek, előveszek egy poharat amivel kiszaggatom a fánkokat, egy kicsi mélytányért amibe lisztet teszek, hogy a pohárszáját betudjam lisztezni, így nem ragad rá a tészta.
Ha van idő akkor olyan serpenyőt veszek elő aminek van fedője, és kb. két ujjnyi olajat töltök bele.
A megkelt tésztát a lisztes deszkára borítom, a tetejét is megszórom nagyon kevés liszttel, és kb. másfél cm vastagra kinyújtom. A lisztes pohárral kiszaggatom, a maradék tésztát újra összegyúrom, kinyújtom, kiszaggatom.
Az olajat el kezdem melegíteni. Addig a fánkok még tovább kelnek. Előkészítek egy lapostányért amire papírtörlőt teszek, erre fogom kiszedni a kész fánkokat. Egy másik tálat, amibe a leitatott fánkokat rakom. Egy kistányérban összekeverek kb. 4 evőkanál porcukrot egy csomag vaníliás cukorral.
Sütés:
Meleg, de nem forró olajban kell sütni. Nagyon hamar megsülnek, ezért nagyon kell figyelni.
Mielőtt elkezdeném sütni a közepét az ujjammal kicsit benyomom. A serpenyő és fánk méretétől függően 3-4 db-ot teszek az olajba, és ráteszem a fedőt. 2-3 perc múlva leveszem a fedőt, megfordítom, és ezt az oldalt is 2-3 percig sütöm.
Kiszedem a papírtörlőre. Beteszem a következő adagot az olajba, ráteszem a fedőt és addig sütöm, amíg az előző adagot megcukrozom, és átteszem a tálba. Akkor leveszem a fedőt, és megfordítom a fánkokat. Vigyázni kell, hogy ne melegedjen túl az olaj, mert megégnek a fánkok, de nem sülnek meg.
Mivel ebben a fánkban minimális cukor van, ezért lekvárral, vagy csokikrémmel szoktam tálalni.
Jó étvágyat!
Nézd meg Facabook oldalamat is!
Kommentek