Zabpalacsinta

Ebben a palacsintában az a jó, hogy nincs benne fehérliszt, de nagyon finom. Ha nem mondom meg a családnak, hogy zablisztből készült, akkor észre sem veszik. Nagyon laktató, úgyhogy nem lehet belőle sokat enni. Bármivel lehet tölteni, mint a hagyományos palacsintát.

Hozzávalók 8-10 darabhoz:

Palacsinta sütéshez csak olyan serpenyőt szabad használni, amiben nem készül más étel. Lehet kapni kimondottan palacsintasütőt. Érdemes egyből kettőt venni, mert gyorsabban elkészülnek, és egyforma méretűek lesznek a palacsinták. Nekem teflon sütőm van, bár régen próbálkoztam a régi, hagyományos palacsintasütővel is, de nem jártam sikerrel vele. Sütés közben érdemes szellőztetni, és valamivel lefedni a hajat, mert elég erős illata van.

 Egy nagyobb tálba kimérem a zablisztet. (Ha épp nincs itthon, akkor diódarálón ledarálom a zabpelyhet.) Hozzáadom a tojásokat, a tejet és a szódát, megsózom, teszek bele egy kicsi paleo cukrot (vagy valami más édesítőt), és elektromos habverővel elkeverem. Egy kevés olajat is rakok a tésztába.

A palacsintasütőt elkezdem nagy lángon melegíteni, amíg melegszik előveszek egy lapos tányért, amibe a kész palacsintát teszem, kikészítem a merőkanalat, a teflon palacsinta forgatót, a szilikon ecsetet, és egy kicsi tálba olajat.

Ha forró a palacsintasütő, akkor szilikon ecsettel kikenem olajjal, egy merőkanál tésztát teszek a serpenyőbe, és laza csuklómozdulattal egyenletesen szétterítem. (A tésztát mindig felkeverem a merőkanállal, mert leülepszik a sűrűje. Ha nagyon csomósodik, akkor elektromos habverővel keverem még egy kicsit.) Ha nagyon vastagnak találod a palacsintát, akkor kevesebb tésztát tegyél a serpenyőbe.

Nagy lángon sütöm a palacsintát. Ha a felsőrész megszilárdul, akkor óvatosan megemelem egy helyen a tészta szélét a forgató lapáttal, és alá kukucskálok, ha szép színe van, akkor körben meglazítom, alácsúsztatom a lapátot megemelem egy kicsit a serpenyőt és határozott mozdulattal megfordítom a palacsintát. Ha elkészült a kikészített tányérra csúsztatom. Bármilyen töltelékkel finom.

Egy palacsinta pár perc alatt megsül. Végig ott kell állni mellette. Én két serpenyőben szoktam egyszerre sütni.

 Az egyik adag fehér liszttel készült, a másik zabliszttel. Vajon melyik melyik?

Ha elkészültek a palacsinták, és kihűltek a serpenyők, akkor vizes szivaccsal finoman el kell mosni őket. Nem szabad dörzsölni, és mosószert sem használni. Az idő múlásával így egyre finomabb palacsinták fognak készülni.

Jó étvágyat!

Címkék: ,
Tovább a blogra »