Bevallom hősiesen nem vagyok egy mai csirke, de csak tavaly sütöttem életemben először bejglit. Ugyanis nem volt jó receptem. Tavaly találtam egy nagyon jó receptet, azt elkészítettem, és akkora sikere volt, hogy háromszor kellett sütnöm, és idén többen kérték, hogy csináljak nekik bejglit. Igazából nem nehéz elkészíteni, de fontos, hogy be kell tartani a receptben leírtakat!
Hozzávalók 4 darab fél kilós bejglihez:
Diós töltelék 2 darabhoz:
Mákos töltelék 2 darabhoz:
Elkészítés:
Először a narancsokat reszelem le és három felé osztom a reszelt narancshéjat.
Utána a töltelékeket készítem el. Kimérem a hozzávalókat. A vizet a cukorral felforralom, majd még kb. két percig forralom. A mákot egy tálba teszem, összekeverem a narancshéjjal, a fahéjjal, esetleg a mazsolával. Ráöntöm a forró cukros vizet, alaposan összekeverem, kihűtöm. Akkor jó, ha hidegen összeáll, és lehet könnyen kenni. Ha nagyon folyik egy kis morzsát teszek hozzá, ha pedig sűrű akkor egy kis vízzel hígítom.
Ugyanezt megcsinálom a dióval is.
Az élesztőt simára keverem a tojással és a tejjel, majd a lisztes keverékhez adom. Gyorsan összegyúrom az egészet. Ha már szépen összeállt mérleg segítségével négy részre osztom, folpackba csomagolom, és 20 percre a hűtőbe teszem.
Ez az idő arra elég, hogy a diós és a mákos tölteléket is pontosan kimérve két részre osztom. Előkészítem a gyúró deszkát, a sodrófát felverem a tojást, és az ecsetet is előveszem. Egy nyomtató papírt félbehajtok, azt is kikészítem, egy hurkapálcikát is odateszek. Egy nagy tepsit kibélelek sütőpapírral. Ha van még idő elmosogatom a kiürült tálakat.
Ha letelt a 20 perc (én konyhai csörgő órát használok), akkor előveszem a tészta „gombócokat”, belisztezem a nyújtódeszkát, és kinyújtom az első adagot. Akkorára kell nyújtani, hogy a rátett papír alól 2-2 cm-re kilógjon mindenhol. Lehetőleg téglalap alakúra kellene nyújtani, de nekem ezt még gyakorolni kell. Úgy fordítom a tésztát, hogy a hosszabbik oldala legyen felém. Egy adag tölteléket elosztok a tésztán, úgy, hogy minden oldalon 2-2 cm üresen maradjon. Ezután jobbról és balról ráhajtom a töltelékre az üres tésztarészt, kicsit lenyomkodom, hogy egy szintben legyen az egész, majd a tetejét is ráhajtom, és finoman rányomom a töltelékre, megfogom, és magam felé elkezdem feltekerni a bejglit, lehetőleg szorosan, hogy a levegőt kiszorítsam belőle. A tészta vége alul lesz. A kész tekercset kézzel kicsit meglapogatom, hogy szép formája legyen, és a tepsibe teszem. A maradék három adag tésztát is megtöltöm. Ha kész mind a négy, akkor a hurkapálcikával jó mélyen megszurkálom a tetejét és az oldalát is. Lekenem a felvert tojással, és ha van akkor az egész diószemeket ráteszem a diós bejgli tetejére, majd hideg helyre (hűtőbe vagy a teraszra) teszem amíg rászárad a tojás.
Addig elpakolok, és a sütőt előmelegítem 200 fokra. Ha már nem ragad a tojás, akkor még egyszer lekenem, és betolom a sütőbe. 25-30 percig sütöm, amíg szép színe lesz. Ha az egyik fele nagyon sül, akkor félidőben megfordítom a tepsit. A sütőből kivéve a tepsiben hagyom kihűlni.
Ha szétnyílik, kireped akkor várok addig amíg már nem égeti a kezem, és kicsit szilárdabb, majd egy tiszta konyharuhával összenyomom a repedéseket. Ha túl nagyok, akkor 5 percenként igazítok rajta amíg eltűnnek.