Mostanában egyre többen szeretik az édeskrumplit. Ha te is közéjük tartozol, akkor feltétlenül próbáld ki ezt! Nagyon finom, még másnap is ehető. Nálunk most ez a „sláger”.
Hozzávalók 2 személyre:
- só a tepsibe (elég sok kell, úgyhogy vegyél külön egy kilót, nehogy elfogyjon, ami otthon van)
- 2 db kisebb édesburgonya egészben, héjastól
- 50 ml tárkonyos ecet
- 2 evőkanál méz
- só, frissen őrölt bors
- 1 db (bió) citrom reszelt héja és leve
- 100 ml extra szűz olíva olaj (vagy más saláta olaj)
- 1-2 db kovászolni való uborka (vagy egy kis darab kígyó ubi )
- 0,5 db kaliforniai paprika (vagy kápia paprika)
- egy csokor petrezselyem (vagy szárított)
- 25 szál snidling (ebből is lehet szárított)
- olaj a sütéshez
Elkészítés:
A sütőt előmelegítem kb. 180 fokra. Amíg melegszik egy közepes tepsiben, vagy hőálló tálban egy cm vastagon elterítem a sót. Nagyjából egyforma krumplikat alaposan megmosok, majd letörlöm őket. A sóágyra fektetem a burgonyákat, és betolom a sütőbe. Addig sütöm amíg egy kést simán beletudok szúrni egy krumpliba. Ez kb. 25-30 perc.
Amíg sülnek a burgonyák elkészítem a marinádot.
Ehhez az arányokat körülbelül tudom megadni, folyamatosan kóstolgatni kell, és pótolni, ami esetleg még hiányzik.
Először a zöldségeket aprítom, illetve reszelem le. Ezután egy tálban összekeverem a mézet az ecettel, a citrom levével és héjával, belecsurgatom az olajat, sózom, borsozom. (Megkóstolom, ha édesnek találom teszek még bele ecetet, vagy citromlevet, ha savanyú akkor mézet.) Hozzákeverem a zöld fűszereket, és belerakom az aprított zöldségeket.
Amikor megsült a burgonya kiveszem a sütőből, egy deszkán villával lefogom, és héjastól nagyobb cikkekre vágom.
Közben egy serpenyőben kevés olajat melegítek. A krumpli cikkeket nagy lángon megpirítom, és még forrón beleteszem a pácba. Hagyom langyosra hűlni, addig egy kis páclét magába szív. Nagyon finom pl. rántott hússal, joghurtos bundában sült csirkemellel, sült oldalassal stb. Jó étvágyat!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: