Aki a szeretné cukorral, és fehérliszttel elkészíteni ezt a sütit annak leírom a hagyományos receptet.
A piskótához:
- 6 db tojás
- 12 dkg cukor
- 8 dkg darált mák
- 8 dkg liszt
- fél csomag sütőpor
A krémhez:
- 4 dl tej
- 10 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 15 dkg szobahőmérsékletű vaj
- 20 dkg fehércsokoládé
Díszítéshez:
- kevés darált mák
Elkészítés:
Először a pudingot készítem el: egy kis tálban összekeverem a pudingport kb. 0,5 dl tejjel, a többit felforralom a cukorral. A forró tejbe beleöntöm a pudingport, és kézi habverővel kevergetem amíg besűrűsödik. Ha kész közvetlenül a felületére folpackot rakok, hogy ne „bőrösödjön” be, és félre rakom hűlni.
A sütőt előmelegítem kb. 160 fokra, egy kapcsos tortaforma aljába sütőpapírt rakok, az oldalát kivajazom-lisztezem.
A piskótához kimérem a hozzávalókat, a lisztet összeszitálom a sütőporral, és összekeverem a mákkal. A tojásokat kettéválasztom. A sárgáját elég egy kisebb tálba rakni.
A fehérjét nagyobb tálba teszem, és a cukorral kemény habot verek. Hozzáadom a tojássárgáját, és apránként a mákos lisztet. Ekkor már csak kézi habverőt használok, hogy ne törjön össze a hab.Beleöntöm a tortaformába, és betolom a sütőbe.
Amíg sül a piskóta elkészítem a krémet.
A vajat habosra keverem, hozzáadom a kihűlt pudingot, azzal tovább verem. A csokit gőz fölött felolvasztom, és hozzáöntöm a pudingos vajhoz, és alaposan összekeverem.
Ha megsült a torta kiveszem a sütőből, rácson hagyom kihűlni. Három részre vágom, a krémet három felé osztom és megkenem a lapokat. A külsejét is bevonom a csokis krémmel. Mivel én nem nagyon tudok tortát díszíteni egyszerűen a szélét körbe szórom darált mákkal.
Jó étvágyat!
Néhány ötlet:
Ha a piskóta teteje kicsit felpúposodik, akkor levágom a “púpot” és megfordítom a tortát, hogy az alja kerüljön felülre, így szép sima lesz a teteje.
A díszítéshez lehet használni készen vett dekor cukrot, marcipán figurát stb.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: