Így főztem anyátokkal

A húsvéti sonkáról

Közelít a Húsvét, gondoltam ideje beszerezni a sonkát, ami nálunk a füstölt tarjával egyenlő. Teljesen elkeseredtem, mert a legtöbb füstölt áru amit a boltokban lehet kapni az szerintem rettenetes. Tele vannak pumpálva vízzel, valamelyikbe cukrot is tesznek, sőt olyat is láttam amiben ízfokozó volt. Nagyon lehangoló. Az a legrosszabb, hogy van olyan nagy nevű húsüzem (nem is egy), amelyiknek a csomagolásán szerintem megtévesztő felirat is van. Pl. “békebeli”.

A figyelmetlen vásárló nem nézi meg a papírt, hogy mit is tart a kezében, hanem megbízik a jól csengő névben, és megveszi a sonkát, vagy tarját. Persze az, hogy gyorspácolt, és tele van mindenfajta oda nem illő adalékkal még nem jelenti azt, hogy nem finom az a füstölt áru,csak ha lehet én nem adok ilyet a családomnak. Ráadásul elég drágán adják ezeket.

Vannak füstölt-főtt sonkafélék is. Ezek kicsit olcsóbbak, de olyanok is. Nagyon régen, egyszer kaptunk egy ilyen sonkát, mert az eladó rábeszélte az ismerősünket, hogy ez milyen finom, nem kell főzni stb. Olyan rossz sonkát azóta sem ettem. Ráadásul nem is volt rendesen megfőzve. Szinte az egészet a kutya ette meg. 

Hentesnél is lehet jó füstölt húst venni, de ott is meg kell nézni meddig jó még, és az összetevőket is. Ha nem mutatja meg a hentes akkor inkább ott hagyom, mert akkor valami nem stimmel.

Valamelyik nap mondta egy barátnőm, hogy ő már nem is vesz sonkát, mert nem tudja melyik a jó. Pedig csak néhány dologra kell odafigyelni, és akkor tökéletes lesz a húsvéti sonka. 

  • Ne tartalmazzon hozzáadott vizet
  • A són és a tartósítószeren kívül (ami sajnos kötelező) ne tartalmazzon semmi mást a húsáru
  • Ne gyors pácolt legyen, hanem pl. bükkfán füstölt, vagy hagyományos füstöléssel készüljön
  • Friss legyen, vagyis még sokáig eltartható legyen

Azt, hogy hogyan kell elkészíteni a sonkát itt elolvashatod.

      Nézd meg Facebook oldalamat is! 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!