Így főztem anyátokkal

Rántott leves vagy köménymag leves

 

Ez a leves nagyon hamar elkészül, hasfájásra, puffadásra nagyon jó. Alig kell hozzá valami. A hozzávalókat mindenki megtalálja otthon. Gyerekkoromban sokszor ettünk ilyen levest.

Köménymag leves

  1. Ha hosszú a hajad fogd össze!
  2. Kézmosás
  3. Kötény
  4. A konyhában elpakolni (Hidd el könnyebb tiszta, rendes konyhában dolgozni!)
  5. A hozzávalókat kikészíteni

Hozzávalók: Kb fél dl olaj 3 evőkanál zabpehely liszt (lehet sima is), 1 teáskanál köménymag, fél teáskanál pirospaprika, só, kb 1 liter víz

Ez az adag kb. 4 tányér leves. Ha többet szeretnél készíteni akkor rántásból is többet csinálj. Ha csak a víz mennyiségét növeled akkor nagyon híg lesz.

Az olajat megmelegítem, beleteszem a köménymagot (ha egész köményt teszel bele akkor “pattogni fog”, ha őröltet akkor nem) kicsit pirítom utána belerakom a lisztet. Addig kevergetem ameddig szép színe lesz ekkor belekeverem a pirospaprikát, és utána gyorsan felöntöm vízzel, mert a paprika hamar megég. (Ha biztosra akarsz menni, akkor vedd le a tűzhelyről  a lábost mielőtt belekevered a pirospaprikát és csak akkor tedd vissza, ha felengedted vízzel.) Megsózom, ráteszem a fedőt nagy lángon kezdem forralni. Ha felforrt pár percig főzöm és kész is van. 

Érdemes nagyobb fazékban főzni a levest, mint amekkora valójában elég lenne, mert ha nem veszed észre, hogy felforrt a leves nem fut ki.

Ebbe a levesbe szoktak pirított zsemlekockát tenni, de van aki levesgyönggyel eszi. A pirított zsemlekocka és a leves gyöngy hamar elázik a levesben, ezért csak közvetlenül a tányérba kell tenni, és rámerni a levest.  Sőt a tojáslevesnek is ez az alapja.

Jó étvágyat!

facebook-icon-logo-vector  Nézd meg a Facebook oldalamat is!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!