A rántott husi mellé sült krumpli dukál. Sajnos nem túl egészséges, de cserébe nagyon finom! Szerintem, ha ritkán eszel, és viszonylag keveset, akkor nem árt. Én szoktam mellé nyers zöldségeket kínálni joghurtos öntettel ami kicsit emlékeztet a gyrosra, így szívesen megeszik, és nem veszik észre, hogy a krumpliból kevesebbet esznek.
1.Ha hosszú a hajad fogd össze!
2.Kézmosás
3.Kötény
4.A konyhában elpakolni ( Hidd el könnyebb tiszta, rendes konyhában dolgozni!)
5.A hozzávalókat kikészíteni
Hozzávalók: krumpli, a sütéshez zsiradék, só
Készíts elő egy tálba hideg vizet. Ha van zöldséghámozód azzal, ha nincs, akkor kis késsel pucold meg a krumplit egy tálcára és egyből vágd össze olyan darabokra amilyet szeretnél sütni. (hasáb, karika, kocka) Ez azért jó, mert így könnyebb eldönteni mennyit kell még pucolni. Az összevágott burgonyát tedd a hideg vízbe. Ha ezzel kész vagy akkor dobd ki a krumpli héját, mosd el a tálcát, és utána a krumplit mosd meg váltott vízben.
Csöpögtesd le tésztaszűrőben a csap fölött.
Egy teflon vagy kerámia serpenyőben melegíts zsiradékot (olajat, zsírt, kókuszolajat, vaj ízű olajat, stb.) Nem kell túl sok, én annyit szoktam amennyi a szét terül a serpenyő alján, és kb. fél cm „magas” legyen. Ha elég meleg a zsiradék (ezt ellenőrizheted a kezeddel, hogy fölé rakod, és érzed a hőt, vagy egyszerűen beledobsz egy darab krumplit, és ha sistereg, akkor jó a hőfok), akkor tedd bele a krumplit a serpenyőbe. Vigyázz! Ha nagyon vizes a krumpli és forró az olaj spriccelni fog, de azért ne messziről dobáld a krumplit a serpenyőbe.
Annyit süss egyszerre, hogy a burgonya kényelmesen szét terüljön az edényben, mert ha sokat teszel bele, akkor nagyon lassan készül el, és inkább párolódik, mint sül. Ha a serpenyőben van a krumpli, akkor tegyél rá fedőt, és nagy lángon kezd sütni. Időnként keverd meg fa, szilikon, vagy műanyagból készült „lapáttal”.(Vigyázz a fedővel, mert forró lehet a fogantyúja! Konyharuhával, vagy kesztyűvel fogd meg! A fedőt úgy tedd az asztalra, hogy a fogantyú legyen alul, mert így a zsír nem a szekrényre fog csöpögni.) Amikor már puhának érzed a krumplit, akkor a fedőt ne tedd vissza az edényre. Innentől pár perc alatt elkészül. Ha megsült a burgonya akkor kapcsold kis lángra a tűzhelyt, és lyukacsos szűrőlapáttal szedd ki egy papírtörlővel bélelt tálba a krumplit.
Tedd bele a következő adagot a zsiradékba, tedd rá a fedőt, és kapcsold nagy lángra a tűzhelyt. Én nem szoktam megsózni a kész krumplit, mert nálunk mindenki másképp szereti. Amikor több adag krumplit kell sütnöm, akkor felmelegítem a sütőt, ha már jó meleg lezárom, beleteszem a frissen sült krumplit, így meleg marad, nem szárad ki, és nem sül tovább. Ha már nem sütsz többet, akkor zárd el a lángot, ha elektromos tűzhelyed van az edényt tedd át egy hideg platnira, vagy egy alátétre az asztalra, és tedd rá a fedőt, hogy ne párologjon a forró zsiradék. Ezután nézd meg nem spriccelt-e ki az olaj a földre? Ha igen mosd fel gyorsan, hogy ne hord szét a lakásba a „ragacsot”.
Ha kihűlt a zsiradék akkor én tölcséren keresztül egy üvegbe szoktam önteni az olajat, és amikor megtelik a flakon akkor elviszem a benzinkútra. A használt sütő olaj veszélyes hulladék, tönkre teszi az élő vizet, ezért nem szabad a lefolyóba önteni!(Sajnos így is kerül valamennyi olaj a vízbe, de legalább töredéke, mintha az egészet oda önteném.) A mosogatás előtt a serpenyőt papír törlővel kitörlőm, és utána a szivacs sima felével elmosom. Teflon és kerámia edényt nem szabad dörzsölni!
Természetesen lehet a krumplit fritőzben is sütni, de én nem szeretem, mert túl sok olaj kell hozzá, és macerás elmosogatni, viszont egyszerre többet lehet sütni.
Ha mirelit krumplit sütsz, akkor annyit vegyél ki a zacskóból amennyit meg akarsz sütni, a többit jól lezárva azonnal tedd vissza a mélyhűtőbe! Ami egyszer kiolvadt, azt már nem szabad visszafagyasztani!! Melegítsd fel a zsiradékot, és kis adagokban (azért, hogy ne hűljön le az olaj) kezd el sütni. Az ilyen krumplinál nem kell fedő, és nagyon hamar megsül. Ha kész van itt is tedd hideg helyre az edényt, és tegyél rá fedőt.
Nézd meg a Facebook oldalamat is!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: